Sjukhistoria nisse-2009

Från Min Sjukhistoria
Hoppa till: navigering, sök
Innehållet på den här sidan beskriver min sjukhistoria (en del år är under förberedande). Den innehåller också en högerjusterad lista som visar länkar till mina andra sjukhistoriesidor (vilket egentligen är en s.k. sidmall).
Nisses sjukhistoria - 3:e upplagan

Läs mer om min sjukhistoria på (2001-2006):
Det hela började hösten 2001

Jobbar för fullt med innehållet.

Huvudsakliga besvär:

 • Värk: i armar, händer, nacke, bröstrygg, ländrygg och i benen. Mest värk i höger överarm.
 • Spända muskler: Mest rygg- och nackmuskulatur.
 • Tinnitus: ett högt väsande, som en gasläcka.
 • Trötthet: som kommer snabbt och sedan sitter i länge.
 • Smattrande ljud i vänster öra (en liten jävla muskel som skapar det där tydligen, men varför?)
 • Känselbortfall: ökat i höger tumme med utbredning till handloven och upp mot armvecket (tumsidan) och bägge lillfingrarna.
 • Känselsensationer: mest av typen intensivt brännande och / eller stickande smärta. I fingrar, händer, armar, ben och i fötterna. Kommer när man minst anar det och på lite olika ställen.
 • Muskelaktivitet: delar av musklerna för liksom sitt eget liv. Antingen rycker det till eller så känns det som om det bubblar. Mest i armar och ben. Ibland känns det som om det är kramp på gång.
 • Koncentrationssvårighet: Så fort det bli det minsta stressigt så funkar inte tänket rationellt.
 • IBS: Förbannad och irriterad tarmslemhinna. Vad jag kan komma ihåg så har jag egentligen aldrig haft en normal mage men den som har tillkommit på senare tid är något utöver det vanliga. Äter jag det minsta 'fel' är det akut toalettbesök som gäller.
 • Prostataförstoring: Under året har värde indikerat s.k. godartad prostatahyperplasi. Det betyder att det inte går att påvisa att det är cancer av någon elakartad variant.
 • Högt Blodtryck: Blodtrycket har fart som en jo-jo, upp och ned. Mest upp. Verkar vara mest stressrelaterat.
 • Ögonkroppsavlossning: Ger den irriterande effekten av ett slags ljusblixtar i synfältest övre yttre delar, bägge ögonen. Och så ser jag små suddiga relativt långsamma 'flugor' som åker fram och tillbaka i synfältet.


Aktuell medicinering (i början på året)

Började ta läkemedel v3h (var 3:e timma) 2008-12-20

06, 09, 12, 15, 18 och 21 samt till natten. Det gick åt två stycken s.k. dosetter

Läkemedel Dosering Notering
T Alvedon 1g ½ t.n. Mot värk
T Alvedon 500mg ½ x6
T Brufen 400mg 1 t.n. Antiinfllamatoriskt och mot värk
T Brufen 200mg 1 x6
T Paraflex 250 mg 2 t.n. Muskelavslappnande
T Paraflex 250 mg 1 x6
T Diclofenac T ratiopharm 50mg 1 2-3 ggr / dag Satte ut detta under dec/jan. Vill inte ta risken (antiinflammatoriskt)
T Saroten 25mg 3 t.n. Satte ut detta under april. Mest p.g.a. BLTR

Nervsignalsbromsare & lugnande (antideppressivt)

T Stesolid 5mg 2 t.n. v.b. Kramp- lösande, muskelavslappande (ångestdämpande)
T Nobligan 50mg 1 v.b. lades till vid ett läkarbesök senare under året. (mot svår värk / smärta)
 • En omgång med att beställa läkemedel via Apotekets internetsidor (2008-12-09 + 2008-12-12 + 2008-12-19 + 2008-12-22)
 • Läkarbesök 2009-01-29, 2009-04-03, 2009-09-03VC-doktorn flyttar till Grästorp (2008-12-15)


Jag blir morfar!

Tova föds 2009-04-08. Himla kul att det inträffar bra saker också mitt i allt. Det är inte så lätta att jämt försöka upprätthålla ett positivt tänkande.


 • Tinnitus, Audionombesök (hörapparater): 2009-02-02, 2009-02-27, 2009-04-24, 2009-06-16, 2009-09-15, 2009-12-03
 • Tinnitus, kuratorsamtal: 2009-04-08
 • Prostatabesvär: provtagning / svar; 2009-02-05, 2009-03-02, 2009-03-11
 • Försäkringskasserapporter: 2009-03-09
 • Byte av Försäkringskassehandläggare: 2009-03-24, 2009-03-25, 2009-03-31
 • Sjukgymnastik
 • Avspänning
 • Blodtrycket: 2009-01-07
 • IBS
 • Diabetes? Kollade om jag hade socker i urinen (2009-03-27). Det skulle ju i så fall kunna förklara den ibland omotiverade tröttheten jag drabbas av.


Varmvattenjympa

Under den s.k. vårterminen var jag s.k. värd för ett varvattenjympapass, även detta år. Varmvattenbassängen hyrdes av Distriktssjukgymnastiken och det var Friskis&Svettis som hyrde.

Birgitta Segerstad ledde.


Det blev ingen varmvattenjympa till hösten. Birgitta S råkade ut för en liten olycka som fick dramatisk effekt. En förstörd axelled. Det krävdes operation och tre spikar användes. Vad jag förstår så är hon fortfarande i rehabiliteringsfasen (i skrivande stund jan/feb 2010) och den kommer att hålla på länge.


Intervjuvad i lokalblaskan ttela

En journalist och fotograf var hemma hos mig 2009-05-28.

Artikeln publicerad: Torsdag 11 juni 2009: Smärtor som förändrar vardagen


Käppen

I mitten på året, i juni, blev jag med käpp. Förts var det tänkt att jag skulle ha den för att komma upp, när jag suttit ned en stund på en pall eller bänk. Men det visade sig att den där käppen gjorde att jag belastade mer rätt när jag gick så jag använde den jämt och ständigt. Mesta argumentet var att jag helt enkelt fick bättre balans. Jag snubblade och vinglade inte så mycket.

2009-06-03; 2009-06-11


 • Sjukersättning, intyg (2009-04-30), ansökan, besked, stadigvarande från 2009-09-01
 • Förlorar jobbet. Blir uppsagd fr.o.m. 2009-09-01
 • Dietist: 2009-09-09
 • Resa till Turkiet, för att kolla om det påverkar mina besvär. Läkarbesök: 2009-09-25 (intyg). 2009-10-02—2009-12-02


Sammanfattning av Turkietvistelsen

Har ju gått och värkt på det där ett tag.

Jag delar upp det i sex delar; Klimat, kroppens besvär, sysselsättning, socialt, psyket och kulturellt samt ekonomi

Klimat

Det är alltså i månadsskiftet september / oktober 2009. Här i Sverige börjar det bli mörkt och kallt och jag känner hur besvären tilltar i intensitet och varaktighet.

I Turkiet är det i slutet på högsäsongen. Medeltemperaturen i Alanya är ca 30 grader Celsius. Vad jag studerat så kommer den att falla till ca 16 grader Celsius i december.

Min plan är att åka hem den 2:a december 2009.

Nu den 19 jan 2010, med en längre tids kyla, är jag nästan tillbaka, besvärsmässigt, där jag var innan jag åkte iväg.

Kroppens besvär

Jag hade främst; värk, hudbesvär och prostataproblem. Gick med käpp, mest för att hålla balansen. Svaghet i benen växlar.

Mer positivt överraskad är svårt att bli. Jag åkte dit ned med nästan 1 kg piller. Åt läkemedel var 3:e timma (v3h). Mycket besvärande hudproblem, kliande utslag, hudsprickor och hudavlossning.

Inom 48 timmar var hudbesvären borta. Bara det!

I början på tredje veckan märkte jag att jag började ‘glömma’ ta en del läkemedel. I slutet på den veckan började jag sätta ut alla läkemedel. Ca mitt i vecka 4 åt jag inga regelbundna läkemedel. En och annan behovsmedicin blev det.

Kände att rörlighet och styrka kom tillbaka. Började med längre och längre promenader. Käppen ställdes undan. Sista tiden var promenerandet uppe i nästan 2 mil. Likaså cyklandet, per dag.

Kissandet fungerade bättre och bättre. Det verkade alltså som att den svullna (förstorade) prostatan, svällde av.

Sysselsättning

Jag hade med mig större delen av min kamerautrustning och en bärbar dator. Jag var mycket ute, i naturen och fotograferade så det blev en hel del bildbehandling. Bloggen underhöll jag också. Det blev en hel del ePostkommunikation och Skype användes flitigt. Bokläsning, promenader och cykelturer.

Socilat

Jag lärde känna massor med människor mest tack vare den kontaktperson jag hade, mest Skandinaver och Holländare. På egen hand träffade jag och umgicks med mina båtvänner, de bor i Uddevalla.

Jag var också på egen hand och besökte lokalinnevånare som arbetade vid en vattenpumpstation.

Jag blev kontaktad och fick lära känna Monika och hennes sambo (Turk), fantastisk!

En period var det sociala livet så intensivt så jag fick säga nej. Vi måste tänka på att jag normalt är en enstöring som trivs med ensamhet.

Psyket

Att vara hemifrån i två månader, när man har en hustru som man håller mycket av, då är det svårt. Jag led mycket av den långa ensamheten. Knappast troligt att jag är borta så länge någon mer gång och med facit i hand så hade det troligtvis räckt med 4 veckor.

Kulturellt

För mig var det här nästan den svåraste biten. Jag tar åt mig och påverkas av att Turkarna behandlar Kurder som en minoritet och utövar förföljelse, mer eller mindre och då och då. Allt som var fel eller blev fel, allt negativt som hände, all kriminalitet, skylldes på Kurder. Är verkligen de Turkiska Turkarna så oförvitliga? Och är inte dessa Kurder Turkar de med? De utnyttjades mest som billig arbetskraft.

Kvinnosynen besvärade mig också. Visserligen var den inte så märkbar i Alanya som är en utpräglad turistort och anpassad därefter. Den, för mig, negativa kvinnosynen skylldes på Kurder den med.

Sverige är inget perfekt land och vi har mycket att jobba med här så jag vill inte på något vis förhäva mig men det stör mig när man har ett land fullt med minareter (böneutropningsplatser där en Imam kallar till bön.) och granne med Moskén och då tillhörande minaret ligger statliga bordeller. I mångt om mycket är religionen (islam) statligt styrd i Turkiet. Bl.a. så är slöja förbjudet i offentliga myndighetsbyggnader och skolor. Försök med det förbudet i Sverige… De Turkar jag pratade med tyckte det var jättebra, med statliga bordeller, då behövde inte kunderna vara rädda för sjukdomarna och flickorna fick ju faktiskt ett jobb, och skydd. Det var mycket homosexualitet. Fanns det statliga bordeller för homosexuella också? Tror faktiskt inte det.

Djurhållningen imponerade inte. Möjligtvis fick jag väldigt specifika och begränsade erfarenheter som kanske inte är rättvisa för Turkiet som helhet. Turkarna i Alanya var t.ex. väldigt snälla mot katter, så länge turisterna var där. Hundar fick springa vind för våg. De som blev förvildade fångades in, avmaskades, vaccinerades, märktes och släpptes sedan ut igen? Ville någon välmenande djurvän t.ex. barmhärtighetsavliva sin sjuka hund så var det i princip ogörligt om nu inte veterinären var övertygad om att det var enda utvägen. Jag hade ju också en granne som höll sin hund på en liten balkong, dygnet runt.

Turkarnas slaktritualer ger jag inte mycket för (djuret töms på blod medan det lever, antingen via en punkterad halsartär, blodet samlas upp eller att hela halsen skärs av i ett snitt, djuret dör då, förhoppningsvis, så gott som genast, om slaktaren är duktig.). OBS! Jag förespråkar inte Svensk djurslakt. Där framförallt transporterna måste ses över. Men, bedövning anses i vart fall inte som ‘oheligt’.

Ekonomi

Det går att hitta billigt boende. Utematen är något billigare. Självhushållningen är också lite billigare. Jag kan inte påstå att det är stora skillnader. I turistorter är priserna turistanpassade. Misstänker att du kan bo och leva betydligt billigare om du söker dig en bit utanför utpräglade turistorter.

Är hantverkare ett problem i Sverige så har de i Turkiet utvecklat ‘upptagenheten’ till en konstart.

Sammanfattningsvis

Är du anpassningsbar och tillåtande så är Alanya och Turkiet utmärkt för att rehabilitera och kanske t.o.m. habilitera värkande och kanske söndrade kroppar. Rent fysiologiskt kan jag alltså rekommendera Turkiets medelhavsregion.


Givetvis ska inte den färdiga texten innehålla en massa datum. De är där för att jag ska få struktur och mer veta när saker och ting hände.

--Nisse 28 januari 2010 kl. 14.22 (UTC)