Sjukhistoria nisse-2007

Från Min Sjukhistoria
Hoppa till: navigering, sök
Innehållet på den här sidan beskriver min sjukhistoria (en del år är under förberedande). Den innehåller också en högerjusterad lista som visar länkar till mina andra sjukhistoriesidor (vilket egentligen är en s.k. sidmall).
Nisses sjukhistoria - 3:e upplagan

Läs mer om min sjukhistoria på (2001-2006):
Det hela började hösten 2001

En positiv signal
En läkare lämnar en kommentar (05-jan-2007) på min dåvarande blogg: blogg.ngn.nu:
"Hej Nils, jag läste igenom, din sjukdomshistoria, bedrövligt det som du fått genomgå. Jag hör hör till läkarfolket, jag kommer att rekommendera kollegor att läsa din journal. Den var extremt lärorikt. Tackar och bugar."

Min kommentar till det:
"Och jag tackar och bugar jag också.
Det skulle glädja mig oerhört om det jag dokumenterat kunde få vara med på ett hörn och faktiskt åstadkomma förändringar.
Jag får fortfarande ca ett mejl per vecka från personer som är mitt uppi det elände jag var i.
Och då misstänker jag att dessa är toppen på isberget.
"

Svaga försämringssignaler
Orkade inte göra ett nytt jympapass. Under hösten 2006 och nu våren 2007 leder jag ett s.k. BAS-pass i Friskis&Svettis regi. Regeln är att vi ledare ska göra ett nytt jympapass inför varje ny termin (Observera att Friskis&Svettis skriver 'jympa' medan övrig gymnastikverksamhet skriver 'gympa'. Det där är medvetet, från Friskis&Svettis sida. Jag fick i alla fall godkänt av styrelse och ledaransvariga att få köra HT-06 passet även under VT-07, av personliga skäl.

Allt donande med min systers kvarlåtenskap och allt annat kring det tog tid och kraft.

Jag har börjar få känselförändringar i lillfinger och lillfingersidan av vänster underarm. Mera muskulära sammandragningar, ryckningar (autonom muskelaktivitet[1]) i triceps[2] vänster arm och även höger.

Något ökad värk i resten av höger arm.

Mer motstånd i benen när jag promenerar.
Får värk i vänster fot, efter ett tag, går över mot slutet av promenaden.
Och så 'surrar' det i perineum[3].
Tinnitus är kvar.
Exem, hudirritation på bröstet (sternum[4]). Samma besvär har jag på underbenen främst framsidan av smalbenen och övre, yttre delen av vaderna (mest på höger sida). Dessa exembesvär får jag varje senhöst och så varar de till senvintern.
Något bättre i magen.

Har ju också haft besvär med ett muskelfäste, den övre vänstra 'sexpackmusklen' (som av någon märklig anledning inte syns på mig utan kan bara kännas (eller palperas som doktorerna säger). Det värkte till där vid en sjukgymnastikövning (jag har genom åren fått rätt så många skador på just sjukgymnastiken?). Det besväret har också blivit något bättre.

Frågade min vårdcentralsdoktor om detta med osteofyttillväxt. Vet man något om de växer sakta eller långsamt? Svar: "Det kan variera." Något att forska vidare om alltså.

Jobb
Fortfarande 50%. (070119)

Jympan
I slutet på januari tillfrågades jag av dåvarande verksamhetsledare i Friskis&Svettis om jag ville byta till en mindre lokal då det var problem för en annan ledare (han hade massor med motionärer, över 100 och den lokal han hade rymde bara 90). Jag hade en lokal som rymde 120 motionärer. Och erbjöds en mindre lokal där maxantalet är 70 motionärer.
Inga problem med det där tänkte jag;
dum som ett spån
och snäll som ett fån.

I den stora lokalen hade jag en trogen skara om 30-40 motionärer. Nu visade det sig att de var lokaltrogna. De hängde inte med till den 'nya' lokalen och den nya tiden. Och inte hade det marknadsförts så vidare värst heller.

Resultatet blev en tapper skara om max 15 motionärer under resten av terminen. Nu var det inte antalet motionärer som tog udden ur mig utan det var mer föreningens förhållningssätt och metod att hantera den uppkomna situationen. Och så blev det ytterligare en negativ händelse som la sig på toppen av allt det andra...

Jag lade ner BAS-ledaraktiviteten.

Jobb
På jobbet ökar min förvirring. Det blir bara mer och mer av oförutsedda uppgifter som dyker upp. Oförutsedda kanske är fel ord. Det är ju frågeställningar som ingår i mitt jobb men de duggar tätt nu. Jag hinner inte med att bygga struktur, regler och rutiner. Att få ordning. Det där känns inte bra. Dessutom är jag omgiven av tveksamt fungerande rutiner inom enheter som jag inte kan påverka. Det skapar frustration. En blir lite smålömsk emellanåt.

Försäkringskassan
Ansöka om sjukersättning Har suttit en bra stund med försäkringskassans blankett (3030): Ansökan om tidsbegränsad sjukersättning.
För oss som är i behov av den här samhällstryggheten så ska vi liksom inte bara deklarera vår inkomst via skattedeklarationen utan vi ska också deklarar vår kropp och själ, via "Ansökan om tidsbegränsad sjukersättning".

Var inte oroliga jag ska inte gå in på några detaljer. Nä, jag ska visa på hur myndigheterna Försäkringskassan och Skattemyndigheten antagligen konspirerar.
Jag hittade, nej fel, det är omöjligt att missa, följande formulering på blankettsida 4 under punkten 22. Uppgifter för skatteavdrag. Efter lite ja och nej samt andra uppgifter kommer följande harang: "Om din sjukersättning är högre än din lön eller tjänstepension drar Försäkringskassan skatt enligt skattetabellen. Den som betalar lön eller tjänstepension drar då 30 procent i skatt

Om din lön eller tjänstepension är högre än sjukersättningen är det i stället den som betalar lön eller tjänstepension som ska dra skatt enligt skattetabellen. Försäkringskassan drar då 30 procent i skatt på sjukersättningen

Det är alltså den som betalar det högsta beloppet som ska dra skatt enligt skattetabellen och övriga utbetalare drar 30 procent i skatt. Försäkringskassan skickar ett meddelande om skatteavdraget till den som betalar lön eller tjänstepension."

Snacka om trippelgardering.

Det är förresten det enda stället i den här 4-sidiga ansökningsblanketten som det förklaras något över huvudet taget.

Jobb
Mera prat om bättre anpassade arbetsuppgifter. Det är svårt det här. Visst jag jobbar 50% men det beror dels på att jag inte orkar jobba 100%. Haken ligger nog i att man blandar in % när det handlar om timmar, koncentration, fokusering och uthållighet.
Även om jag 'bara' jobbar 20 timmar av 40. Så orkar jag inte vara 100% effektiv. Säg att min effektivitetsnivå (ork) är 75%.
Ta sedan hänsyn till att jag är med på alla möten och planeringar. Det kan vara upp till 10 timmar per vecka.
För de som jobbar heltid betyder det att de har 30 timmar kvar att göra sina arbetsuppgifter på med förhoppningsvis 100% kapacitet.
Jag, däremot, har bara 10 timmar kvar av min arbetstid (50% försvinner i möten och andra träffar). Och jag har då kanske bara 75% kapacitet.
Fundera nu på vad som händer om det förväntas att jag ska ha 100% kapacitet på de 50% jag är anställd. På 10 timmar ska jag göra det som de andra faktiskt har minst 15 timmar på sig att utföra (Jag har givetvis tagit hänsyn till att de har dubbelt så mycket att göra, annars hade jag skrivit '30 timmar'.)

Besvären
De ökar sakta, inget vidare.
Fler och fler trötta dagar smyger sig på.
Brukar 'piggna till' på vårkanten, vi får se?

Livsstimulerande åtgärder
Inköp av en st enkel handhållen GPS-navigator för s.k. geocaching ('skattgömmor' som hittas via GPS-positionering (longitud & latitud).
En st bärbar dator.
En st lättare och mindre kompakt digitalkamera.
Hälsa på dottern i Gävle & ta med Mor&Far.
Leta kräldjur, främst; Huggorm, Snok, Skogsödla och Kopparödla. Annat som rör sig åker med av bara farten. Alla de bra bilderna hamnar på min bildblogg: bilder.ngn.nu i mitt digitala bildgalleri: galleri.ngn.nu.
Promenader.
Cykelturer.
Jympa.
Investerade i en digital systemkamera (det bästa jag någonsin gjort, i prylväg. Jag har (haft) ett fantastiskt stort nöje med och tack var den.

Besvär
Tyckter synd om mig själv. Jag har haft ont i nacken och i ryggen på höger sida och så värker det till i högertummen som attan. Det svider i skinnet på insidan höger underarm. Lite ljumskvärk finns med också samt värk i vänster fotvalv? Och så väser det i huvudet. Muskelsammandragningar i armarna är också med och irriterar.

Förbaskat ont i vänster sida från höftbenskammen och ned. Foten har domnat bort emellanåt.
Börjar få mer och mer problem med orken.
Klarar inte att jobba hela dagar som vid planeringsdagar t.ex.

Semester
Vi var modiga och åkte med flyg från Göteborg City Flygplats (Säve ute på Hisingen...) till Standstedt, lite norr om London. Och så hade vi hyrt bil, i England. En högerstyrd Ford Fokus. Jag gör en lång historia kort. Vi reste runt. Det regnade, översvämningshot. Terrorister bombade flygplatser och i London hittades bombbilar. En långtradare med Gas exploderade. Att köra högerstyrd bil i vänstertrafik var något av det mest aviga jag varit med om. Det visade sig också att försäkringen i princip inte täckte någonting. Vi fick uppleva massor. Visst det regnade men vi hade tur och undkom det värsta. Efter 14 dagar var vi hemma.

Det blev mycket vilande på semestern, för min del. Men jag hängde med.


Tessie
070603 Högg hon efter blivande svärsonens strupe, blev en rispa i skinnet...
Han hindrade henne från att anfalla ett barn...
070612 Hon försöker 'döda' sina hundkompisar på agilityn...
070707 Bet hon bort en bit på en liten snäll hunds öra, helt utan förvarning. Från svansfiftande till hugg och slit.
070712 Åkte jag till veterinären med henne och strax efter 08:00 somnade hon in...

Så här i efterhand kan det ha varit så att hon haft en fästingburen infektion som satt sig på/i hjärnan. Vi har pratat med andra hundägare som har upplevt eller hört om liknade fall, där de vetat att det varit just fästingburen smitta.

Mera semester
Åkte runt lite i södra Sverige. Vi tältade, låg på vandrarhem och på ett slott. Hela spektrat om vi inte räknar 'under bar himmel' och 'höskullar'.

Mera besvär
Känner att jag har problem med att orka cykla till och från jobbet.
Går jag längre sträckor ökar besvären med 300%.
Ska ta och ringa vårdcentralsdoktorn och diskutera detta.

Jobbet
Senaste tiden tagit ut på flexen. Orkar inte 50% (20 tim/vecka)
Har problem med att sköta jobbet. Jag kan inte arbeta 100% på de 50% jag är där. Främst är det tinnitus och små muskelsammandragningar i vä. öra som skapar en trötthet och koncentrationssvårigheter. Känselbortfall ökar då också.
Jag har prövat med olika varianter på arbetstider. Har också testat om det beror på att jag cyklar till jobbet. Har noterat att jag blir väldigt ”tagen” av cykelturen och behöver en återhämtningsperiod när jag kommer till jobbet. När jag tar bilen så kommer koncentrationssvårigheterna efter ca 40 minuter. För att komma tillrätta med detta ”måste” jag vila minst lika länge och det funkar inte på ett jobb.
Arbetar från 070730-ff 25% (10tim/vecka)

Sjukgymnastik
Startar en akupunkturbehandling, 070821 är första behandlingen.
Kände nästan från första stund att något inte stämde. Efter några behandlingar fick jag säga stopp.
Nålarna på vänster sida gjorde 300% mer ont än de på höger sida. Jag har fått akupunktur förut och då har det bara varit skönt (förutom de nålar de snurrar på mellan tumme och pekfinger).
Detta gjorde mig mycket förbryllad. Hur kunde det vara så stor skillnad mellan kroppshalvorna?

Glaskroppsavlossning
Precis som om man inte hade nog med problem. Har sedan en liten tid tillbaka märkt hur det blixtrar till ut i höger och vänster synfält. Glaskroppsavlossning, ett förstadie till näthinneavlossning. Och störst risk löper de som mer ovala ögonglober. Med mig var det nog inte så farligt, trodde Ögondoktorn (Oftalmolog).
I de flesta fallen var detta tydligen stressutlöst och att jag var stressad var ju uppenbart. Speciellt s.k. värkstress.

Försäkringskassan
Träff med en i raddan av FK-handläggare (Den här var en barnskötare som tagit tjänstledigt för att pröva något annat...)
Det var en träff inför ett kommande avstämingsmöte.

Avstämningsmöte
Hos min vårdcentralsdoktor. Förutom denne, var jag där också, samt; representant från vårt personalkontor, FK-handläggare och min dåvarande chef.
Jag hade gjort upp med en representant från mitt fackförbund (Lärarförbundet). Den kom inte, hörde inte ens av sig - någonsin...
Mötet kom fram till att jag skulle fortsätta försöka med 10 tim/vecka. FK-handläggare blev lite missnöjd och chefen också. Misstänker att det fanns tankar om direkt omplacering. Men det ville inte jag.
Det bästa var att chefen nu direkt fick höra hur det var med mig. Det är ju så, säger jag det så kan det vara påhittat. Säger doktorn samma sak så är det sanning. Vilket FK iofs kan strunta i...

Besvär
Känner tydligt av en diskbukting (förhoppningsvis), åt vänster i nivå C6-C7. Mest besvär åt vänster och samma besvär som tidigare åt höger. Jobbigt.
Fortsätter försämringen i samma takt så "kastar jag in handuken", ganska snart.

Läkemedel
T Diklofenac T Ratiopharm 50mg 1x2. Dock under begränsad tid. Striktare 'regler' sedan det visat sig att flera unga orinterare tagit Diklofenac, mot muskelinflammation, och sedan dött av hjärtkollaps, vid överansträngning. Så inga fysiskt aktiva ska ta Diklofenac (eller Voltaren).
T Alindrin 400mg 2st mitt på dagen. Eller T Brufen 400mg
T Alvedon 1g Läkemedeln ovan får jag dosera efter eget gottfinnande. Doktorn vet att jag inte tar något i onödan. T Stesolid 5mg v.b. Emellanåt känns det som om jag svarar bättre på Alindrin än på Diklofenac?

Jobbet
Chefen vill flytta mig till ett annat rum, en bit bort från mina arbetskamrater. "Heltidarna" behöver utrymmet bättre. Jag försöker på olika sätt avstyra det hela. Anklagar t.o.m. min chef för att sparka på den som redan ligger. "Hur kan du säga något sådant hemskt." blev responsen. Jag svarade: "Det är så jag känner."
Min vårdcentralsdoktor höll med om att det inte var en bra lösning.

Återbesökstid till Sahlgrenska
Enlig överenskommelsen från läkarbesöket skulle jag kontakta Sahlgrenska för ett återbesök. Efter många om och men kom jag fram till en person som hade hand det. Så här skrev jag i mina anteckningar (29-nov-07):
"Ringde tidsbokningen på Sahlgrenska ortopedi 031-3421823. Kom fram 14:20. Ett hårt slag – en knytnäve mitt i magen.
Alla återfall äldre än 1 år sorteras bort. Vi måste börja om. SU har resursbrist. Troligtvis går remissen tillbaka till inrem. P.g.a. mitt tillstånd inte är tillräckligt allvarligt (förlamningar).
Remiss till SU ska föregås av RTG & MR samt annan kompletterande undersökning och bedömning.
"

Sköterskan i luren blev nästan ledsen när jag tackade så mycket för besväret och meddelade att då får jag söka hjälp på annat vis.

Hålfotsinlägg
Jag har ju det för att det är lite snett och så i ryggen. Min Vårdcentralsdoktor skrev en remiss som lite handlade om det och att jag hade hålfotsinläggen för att slippa vara plattfot. Vilket det visade sig att jag var någon gång 1990.

Jag vet inte om det är jag som dras till stolpskott eller om det är stolpskotten som dras till mig. Den här ortopedteknikern vägrade i vart fall att godkänna att jag skulle få dem på recept.
För det första var jag ju inte plattfot och för det andra så var inte min snedhet 15mm eller mer.

Det är sant att min snedhet bara är 11mm och det är också riktigt att jag inte är plattfot. Jag har ju använt hålfotsinlägg i minst 17 år. Så?
Till råga på allt så blev han förbannad på mig för att jag inte kunde förstå att min snedhet inte hade flyttat sig från den ena höften till den andra, som jag ansåg - han menade att det var omöjligt.

Han var rabiat. Han sa: "Du är kanske inte tillräckligt smart för att förstå vad jag säger." Då var det nära att jag klappade till han. Men det enda jag hade att slå med var ett fotinlägg och det hade inte fått önskad effekt. I stället sansade jag mig och sa: "Du får ursäkta mig men jag har väl rätt att fråga och jag tycker det är underligt att snedheten flyttar på sig, även om du säger att det är omöjligt." och så fortsatte jag "Och oavsett vad du kan eller tycker så måste jag ha nya fotinlägg, de jag har nu är utslitna."

Då svarade han: "Ja, ja, det är ju dina pengar och vill du slänga dem i sjön så..."
Då undrade jag: "Menar du att jag inte behöver fotinlägg alls?"
Lite tyst svarar han: "Nae jag menar mer att du kan nog slita på de här ett tag till."
"Du får prata lite högre jag hör inte vad du mumlar om" sa jag i en nu högre röst.
Och han upprepade sig.
Då ville jag veta om han trodde att jag satt där bara för att det var roligt och att jag hade en massa pengar över att slänga ut på onödiga fotinlägg. I så fall vill jag att du skriver det på remissvaret till vårdcentralsdoktorn.
Och, tillade jag, det är inte din sak att döma eller ställa någon form av diagnos. Gör nu det som står på remissen. Jag betalar. För jag behöver nya fotinlägg.

Senare visade det sig, vid återbesöket, att han behövde fixa en hel del med fotinläggen och han såg då att jag hade tydliga snedställningar i benen som han fick kompensera och det ena fotinlägget blev bra högt...
2200 SEK kostade två par fotinlägg. Tur att en är ekonomiskt oberoende :-)

[not 081113: Nu i efterhand så har jag fått förklaringen till att min snedhet har flyttat sig. Tidigare var höger ben kortare. Efter den nyuppkomna lilla 'scoliosen', att min ländrygg trycks ihop på höger sida har gjort att jag numer är kortare på höger ben.
Men hade de olika ortopedteknikerna mätt rätt med vattenpasset korrekt placerat på höftbenskammarna så hade det givetvis inte 'flyttat sig'.]

[not 161230: efter en ländryggsoperation i december 2015 så blev min rygg 'rak'. Så nu är 'snedheten' borta...]

Läkarkontakt
Fick ju veta att Ryggkirurgerna, tre av dem, på Sahlgrenska startat eget. Spine Center GBG. Och så hyr de in en ländryggsexpert. De har sedan ett vårdavtal med IFK-kliniken GBG. Och de i sin tur har vårdavtal med VGregionen[5]. Så den remiss som jag skickade till Ortopeden inom NU-sjukvården[6][7], skickas vidare till IFK-kliniken som i sin tur skickar den till Spine Center GBG.
Det där gäller det att hålla ett vakande öga på.

Kuratorsamtal
Nu inleds också en kontakt med en vårdcentralsanknuten kurator. Det kändes väldigt bra. Hon ska också skicka en remiss till distriktssjukgymnastiken om (taktil) massage.
Samtal och taktil massage är planerad att ske efter att jag gått den s.k. stresshanteringsutbildningen.

Vi ska ha samtal i samband med massagen. Det vi främst ska avhandla är dels min rädsla för att bli sämre och dels att jag inte är överens med min kropp och så finns det sorg över att jag inte kan arbeta så som jag vill. Sedan måste jag också komma tillrätta med hur jag ska förhålla mig till de tokerier som politiken håller på med gentemot oss långtidssjuka - det mår jag extremt dåligt av.
Och så är hon inne på viktminskning - klok människa.

Bassängavslappning
Fick börja den för det hade redan börjat en stresshanteringsutbildning så jag får komma med på den kommande. Främsta målet med bassängavslappning som sker i ca 35-gradigt vatten med flytväst, flytnackkudde, flytkorv i knävecken och armflytmuffar på handlederna, är att jag förhoppningsvis ska komma tillrätta med min tinnitus men också lära mig att verkligen slappna av.

När det gäller tinnitusen så är den oftast värre efter avslappningen än före. Den sjukgymnast som leder det hela har någon förklaring om spända muskler som slappnar av som gör att andra (eller om det var samma) muskler blir spända? Fick aldrig ihop det där.

GNYu[8]
En mycket viktig händelse i mitt liv. Via internet och mejlutbyte så lärde jag känna två fantastiska tjejer; Gunveig, från Finland och Kristina från Vadstena. Vi har bloggande, mejlande, kunskapssökande, värk, smärta och elände samt humor gemensamt. I huvudet på oss tre växte iden till den fina sammanslutningen GNYu.
Vi bildade en förening i november 2007. Strax därefter döpte vi om det till sammanslutning eftersom det lät mer mystiskt och mindre högtravande än 'förening'. Och det växer till sig. Tack alla. Vad vore livet utan själar som förstår hur man har det?

Sjukskrivning
Helt sjukskriven fr.o.m. 071213. Egentligen är jag enligt FK 100% sjuk (sjukpenning) samtidigt som jag har 50% sjukersättning, spännande.

Försäkringskassan
Fick brev från Försäkringskassan. De vill att jag ska skriva på en försäkran om att jag verkligen har varit helt sjuk, enligt vad som står i doktorns medicinska underlag (sjukintyget). Varför? Skickar doktorer in sjukintyg för folk utan att de vet om det?


Fotnoter:

  1. Autonom muskelaktivitet: Autonom betyder; Självständigt, självstyrande. I medicinska sammanhang menar man att det är icke viljestyrt. Och jag använder det här för att belysa att det sker en icke viljestyrd muskelaktivitet i muskler som normalt är till stor del viljestyrda (heteronom).
  2. Triceps: Muskel på överarmarnas baksida.
  3. Perineum: Kroppsområdet mellan anus och könsorgan.
  4. Sternum: Kallas den skelettdel som sitter mitt på bröstet som en avlång platta vilken ledar till våra revben.
  5. VGregionen: Västra Götalandsregionen.
  6. NU-sjukvården: NÄL och Uddevalla sjukvård.
  7. NÄL: Norra Älvsborgs Länssjukhus
  8. GNYu: Gnällspikarnas Nordiska Yammer union

--Nisse 14 november 2008 kl. 12.52 (UTC)